26 mei 2005

Kariye (Chora) museum

Het Kariye-museum de 11 de-eeuwse kerk vande Heilige Redder in Chora, is, na de Sint Sophia, het meest belangrijke Byzantijnse monument in lstanbul. Zo onopvallend in architectuur, zo rijkelijk zijn de muren aan de binnenzijde versierd met 14de-eeuwse fresco's en mozaïeken. Afbeeldingen uit het leven van Christus en van de Maagd Maria, uitgevoerd in briljante kleuren, getuigen van de enorme beeldingskracht van de Byzantijnse kunst. In gerestaureerde houten huizen die de kerk omgeven wordt thee en koffie geserveerd in een ontspannen atmosfeer, ver verwijderd van het hectische centrum.
 
Op het plafond en de hoge muren kun je mozaïeken zien. Die mozaïeken zij gemaakt van kleine gekleurde steentjes die in een patroon gelegd zijn. Zo maken ze een voorstelling zoals een schilderij.
 
In Istanbul zijn veel moskees, en als het tijd is om te bidden dan kun je de "adzan" horen (oproep tot gebed). Dat is ook precies zoals in Indonesië. In Istanbul dragen niet alle vrouwen een hoofddoek. In de buurt van het Kariye museum en in noord Istanbul zie je vaker vrouwen met een hoofddoek. s'-Avonds gaan wij naar een waterpijp café.  Sommige mensen spelen ook kaart of andere spelletjes zoals dammen, backgammon.

Binnen in het cafe hangt het vol met rook, maar het ruikt naar fruit zoals appel en sinaasappel. Ik kan daar niet lang blijven want ik krijg hoofdpijn van de rook.

Tijdens het waterpijp roken biedt de ober Turkse thee of appel thee aan. Ik houd van Turkse thee. Het smaakt sterk maar anders dan Engelse thee.

 

De Thee ziet in een  special glas. Het glas is klein, zonder oor. Het glas wordt aangeboden met en schotel er onder.
Ik zie heel veel  theeglazen met hetzelfde model in het public markt. Alleen de randen zijn niet hetzelfde.