19 april 2006

                                             

Egyptische (of kruiden) bazaar

Een exotische, kleurrijke markt en bazaar, waar verkoop plaatsvindt van onder andere kruiden, gedroogd fruit, kazen en olijven. Maar u vindt hier ook handdoeken, slippers, manden en een klein gedeelte aan sieraden. Daarbuiten, aan de linkerzijde, is een geweldige bloemen- en vogelmarkt.

 

Whirling Dansen.

s'Avond gaan wij naar whirling dansen in train station. De dans is heel simpel, men draait rond om zijn eigen as. Het liefst op blote voeten. Als men naar rechts draait, dan zet men eerst het rechterbeen met de voet naar rechts uitgedraaid stevig neer (rechtervoet dus plat op de grond). Met de linker voorvoet zet men af (linkervoet dus op de tenen en voorvoet). Men draait zo dus bij, en draait de rechtervoet weer uit. Zo blijft men ritmisch doorgaan. Alleen wanneer men gecentreerd is in zijn eigen as zal men niet duizelig worden. En door het netzo lang te proberen tot men zijn midden heeft gevonden, leert men dus centreren. Die as is dezelfde als de I-lijn van de innerlijke glimlach.

Langzaam raakt de toeschouwer in een roes. Dansende derwisjen glijden in trance. Ze draaien langdurig om hun as terwijl ze de naam van Allah reciteren. Het is een vorm van meditatie. De derwisjen proberen door middel van de dans één te worden met Allah. Hiervoor tollen ze eindeloos om hun eigen as. Het lichaam van een derwisj is ‘als het lichaam van een fluit waar Allah doorheen blaast’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben tevreden met mijn vakantie. Ik heb een kans gehad om naar een ander land te kijken, naar een andere cultuur en ander eten.....

Dat was het. Mijn verhaal over mijn vakantie in Turkije.