6 nop 2005

Italië deel 6 (CASTEL SANT ANGELO)

Hier kun je Italië deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 lezen.

Na het Coloseum gaan wij naar het hotel. Alweer met hetzelfde menu! Soep, pasta, varkensvlees en een beetje salade.

Ik vind het echt saai met elke dag hetzelfde menu. Eigenlijk voordat wij naar Italië gingen, had ik gepland om instant bakmi mee te brengen maar helaas vergeten. Ik dacht dat ik het misschien in Italië bij een Aziatische winkel kon kopen. Toen ik naar zo'n winkel ging kon ik geen Indonesische bakmie vinden. Alle bakmi komt uit China. Ik heb garnalen bakmi  gezocht bij die winkel maar er zat toch nog steeds poeder van varkens in.

Er zijn in Rome niet veel buitenlandse restaurants. Misschien zijn in Italië mensen te trots op hun eigen eten.

Op deze dag gaan wij naar het Vaticaans museum en “De Engelenburcht” (Castel Sant'Angelo) .

Vanaf de 13e eeuw is het fort een filiaal van het Vaticaan

Het Castel Sant'Angelo is in de 2e eeuw gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus en zijn opvolgers. De brug ernaartoe is de Ponte Sant'Angelo met tien marmeren engelen (gebouwd door Bernini). Vanaf de 13e eeuw is het fort een filiaal van het Vaticaan. Het bestaat uit vijf verdiepingen, op de bovenste heb je een mooi uitzicht over Rome. Je kunt er ook wat drinken.

De voormalige pauselijke appartementen zijn van vloer tot plafond prachtig beschilderd. Het motto 'Festina lente' (haast u langzaam) van paus Paulus III oftewel Allessandro Farnese (16e eeuw) staat in twee hoeken van het plafond. Hij besloot uit veiligheidsoverwegingen een appartement in de Engelenburcht in te richten en liet het fraai decoreren. Het kon kennelijk niet op toen, zelfs het bed in de slaapkamer is twee meter breed.

Paus Nicolaas III liet voor de clerus de Passetto di Borgo maken, een geheime vluchtgang bovenop een muur die van het kasteel naar de St. Pieter leidt. De vluchtgang is nu gerestaureerd, maar is alleen met gids en op afspraak te bezoeken.

VATICAANSE MUSEA   http://www.vatican.va
 Opgepast de ingang tot de Vaticaanse Musea kan alleen via de Viale Vaticano. Dat is vanaf het St.-Pietersplein toch minstens 10 minuten stappen. Het bekendste deel van de vele musea is de Sixtijnse kapel. Alhoewel vlak naast de St.-Pietersbasiliek gelegen is het alleen toegankelijk via de Vaticaanse Musea.

Met één ticket heb je toegang tot alle delen van het museum. Pijlen loodsen je snel en eenvoudig naar de musea en Sixtijnse kapel. Deze kapel was vroeger de privé-bidplaats van de paus. Hier starten alle belangrijke vergaderingen en gaat de pausverkiezing door.

Maar de Sixtijnse Kapel is vooral beroemd voor zijn fresco's van Michelangelo. De kapel dateert uit de 15de eeuw en werd gebouwd door Paus Sixtus IV die er ook meteen zijn naan aan gaf. De taferelen op de muur zijn niet van de hand van Michelangelo, alleen de schilderingen aan het plafond heeft de meester zelf gedaan, hij er zou er vier jaar aan gewerkt hebben, en het Laatste Oordeel aan het altaat. Dat laatste is wellicht het bekendste en werd zopas gerestaureerd.

In de musea van het Vaticaan werden de kunstwerken ondergebracht die de pausen als geschenk kregen. Daarnaast zijn er ook nog talrijke religieuze voorwerpen tentoongesteld. De musea zijn dikwijls ondergebracht in woonvertrekken van vroegere pauzen zodat het bezoek werkelijk afwisselend is. Alles bezoeken zou wel echt vervelend worden. Van de kunstwerken is de Pinacoteca de moeite waard. Voor religieuze voorwerpen geef ik de voorkeur aan het Museo Sacro met stukken die meer dan 1500 jaar oud zijn. Er is ook de bibliotheek die je kan bezoeken. Als woonvertrekken moet je zeker langs de Stanze di Raffaello.

Wordt vervolgd

 

6 nopember 2005

HET SUIKERFEEST

Aan het einde van de maand Ramadan wordt het Id-Al-Fitr gevierd. In het Nederlands noemen wij dat het Suikerfeest. In Indonesië noemen wij dat IDUL FITRI OF LEBARAN. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan te zien is en duurt drie dagen. Wanneer het feest is dragen wij onze nieuwe kleren. 's Morgens ontbijten we en eten veel lekkere dingen. Ook gaan we bij familie op bezoek en feliciteren elkaar. In Indonesië aan het begin van het feest zie je ook dat mensen elkaar op straat feliciteren als ze elkaar tegen komen. Met het Suikerfeest krijgen kinderen vaak geld van hun familie en vrienden.  Met het Suikerfeest is iedereen heel blij.

6 oktober 2005

GELUKKIGE PRETTIGE FEEST DAGEN EID AL FITR 1426 H

RAMADAN 1426 H
 
WIJ WENSEN ALLE MOSLIMS EEN GEZEGEND RAMADAN.
 
Alhamdulillah kan ik nog vasten. Ik heb 2 keer gevast tijdens ramadan in Nederland.
 
Het vasten
Tijdens de Ramadan eten en drinken moslims niets tussen de dageraad en zonsondergang. Voor de dageraad gebruiken ze een maaltijd die ‘Sahoor’ wordt genoemd en na zonsondergang een maaltijd die ‘Iftar’ wordt genoemd ( in Indonesië " buka" ). Voor Sahoor worden speciale, zeer gezonde maaltijden bereid. Voor Iftar eten de mensen in Noord-Afrika een dikke soep die ‘harira’ wordt genoemd. Het vasten wordt in Arabië onderbroken met dadels en Arabische koffie; in Turkije met olijven en thee; in India met zoete melkdranken en fruit en in Indonesie met kolak of iets zoets zoals dadels, daarna gaan zij bidden magrib, na het bidden eten zij warm eten zoals rijst, groenten en vlees of vis.

Het doel van het Islamitische vasten is niet om gewicht te verliezen of om een ziekte te genezen (d.m.v. dieet). Het vasten in de Ramadan veroorzaakt namelijk geen ondervoeding, omdat er geen vermindering van calorieën wordt voorgeschreven voor het ontbijt, noch voor het ontvasten. Het vasten gedurende 13-14 uren per dag, 29 of 30 dagen lang, is wel een ideale manier om met ongezonde gewoontes zoals overmatig roken, eten en koffie drinken op te houden.

Pas in dit tijdperk van diëten wordt het ook voor niet-moslims duidelijk dat het vasten iets heilzaams is. Het vasten zuivert de darmen, herstelt de maag, ontdoet het lichaam van achtergebleven schadelijke stoffen en helpt het overtollige vocht dat opgeslagen is kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart, bevorderd de bloedsomloop en helpt om van eventuele gezetheid af te komen. Mensen die vertrouwd zijn met het vasten hebben zichzelf leren bedwingen. Door het jaarlijkse vasten kan een moslim eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen, zelfbeheersing en respect ten aanzien van de medemens en de schepper. Elke dag dat men vast is een overwinning over begeerten en lusten. Mensen die vasten voelen zich goed en hebben een gevoel van innerlijke rust en vrede. Zelfs als men niet eens een pondje verliest, voelt men zich beter na het vasten gedurende de Ramadan.